FIKK STØTTE: Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» er tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen. Fra venstre Nancy Herz, Laial Ayoub, Sofia Nesrine Srour, Maria Khan, Dana-Æsæl Manouchehri, Iram Haq, Amal Aden og Shabana Rehman. Helt til venstre stortingsrepresentant Abid Rajas (V).
FIKK STØTTE: Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» er tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen. Fra venstre Nancy Herz, Laial Ayoub, Sofia Nesrine Srour, Maria Khan, Dana-Æsæl Manouchehri, Iram Haq, Amal Aden og Shabana Rehman. Helt til venstre stortingsrepresentant Abid Rajas (V). Mariam Butt (NTB scanpix)

Ny stiftelse skal jobbe mot skamkultur

Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag etter å ha blitt tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen.

– Dette er en parlamentarisk historisk hendelse. Det har aldri skjedd før at Stortinget har bevilget penger til noe som ikke eksisterer, sier Venstres Abid Raja, som hadde invitert til kakefeiring.

Stiftelsen ble etablert for knappe to uker siden. Ettersom en organisatorisk enhet da var på plass, lot det seg gjøre for de fire borgerlige partiene å støtte arbeidet i budsjettet.

– Det er viktig å ikke bare støtte dem politisk og moralsk, men også med penger, sier Raja.

Samler initiativene

Komiker, skribent og samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder skal lede arbeidet. Medstiftere er forfatter Amal Aden og skuespiller og filmskaper Iram Haq.

Den nyfødte stiftelsen har fått på plass en formålsparagraf om å bekjempe negativ sosial kontroll og skamkultur. Et styre er også nedsatt. Neste post på programmet blir å finne kontorlokaler og arbeide med hvordan stiftelsen konkret skal jobbe.

– Vi skal integrere det aktivistmiljøet som allerede finnes der ute, organisere oss og bli en samlende kraft. Vi er kjempestolte, så dette er en stor dag, sier Rehman Gaarder.

– Etter at tildelingen ble kjent, har vi fått enormt mye oppmerksomhet. Vi har fått henvendelser fra skoler, det er kommet en forespørsel fra Tromsø om muligheten for å opprette et lokallag, det er mye som skjer. Det vi er sikre på, er at vi skal være aktive ute i samfunnet, sier hun.

– Må støtte disse fantastiske damene

Gjennom det nye nettverket skal de forene de mange initiativene som har jobbet på hver sin kant – blant annet de Skamløse jentene.

– Disse fantastiske damene har gjort en fantastisk jobb hver for seg. Men det må ha føltes ganske ensomt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande, som kom innom for å gratulere.

– Vi må backe opp dem som tar de vanskelige valgene. Det norske samfunnet bør holde seg med sånne damer, sier hun.

Foruten å delta i samfunnsdebatten skal stiftelsen bidra til kompetanseheving og støtte opp om frivillig arbeid og kulturelle aktiviteter.

(©NTB)


FEIRET MED KAKE: Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag.

FEIRET MED KAKE: Kvinnene bak den ferske stiftelsen «Født fri» feiret med kake på Stortinget torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på epost

Mest lest:

 1. XXL kollapser på børsen etter Black Friday-smell
 2. Manchester United-glipp kan ha avslørt Solskjær-ansettelse
 3. Siv Jensen tar ikke bonus-poenget
 4. NRK: Mystisk likfunn i Lier er oppklart
 5. Nye tall viser hvor mye trygd flyktninger får i Norge
 6. Slik vil Luksusfellen endre inkassoloven
 7. Onsdagens Premier League-rykter
 8. Solvik-Olsen skal lede flyskole i USA
 9. Rødt-leder ber om lønnskutt før jul
 10. Tidligere United-profiler skeptisk til Solskjær
 11. Bitcoin-boblen som sprakk: Slik forsvant 6100 milliarder kroner
 12. Uenig i NRK-kritikk: - Han skal jo være tøff mot oss
 13. De to drepte kvinnene ble funnet i teltet av turister
 14. Slik spilles første serierunde i Eliteserien 2019
 15. Bør inkasso-kostnadene bli så små at det oppfordres til forsinket betaling?

Siste saker:

Til toppen