Promotion med annonselenker

10 fete vinterjakker på salg

Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?


VARSEL: De borgerlige partiene i Oslo krever granskning av varslene mot byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV).
VARSEL: De borgerlige partiene i Oslo krever granskning av varslene mot byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV). Vidar Ruud (NTB scanpix)

Krever ekstern granskning av Thorkildsen-varsel

De borgerlige partiene i Oslo med felles krav om granskning av påstandene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

For to uker siden ble det kjent at flere ledere i Utdanningsetaten i Oslo har sendt inn et formelt varsel mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). 

I varselet som Nettavisen har fått tilgang til, bruker lederne sterke ord, og karakteriserer Thorkildsens oppførsel som både skremmende, nedverdigende og krenkende. Det hevdes også at byråden «til stadighet unnlater å informere bystyret og komitéen».

Nå krever de borgerlige partiene full granskning av byråden, og da særlig påstandene om at hun skal ha unnlatt å informere bystyret.

Les også: Inga Marte Thorkildsen om varslersak: - Samarbeidet har vært svært krevende

- Det er veldig alvorlig

I en felles brev fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF, som tirsdag ble sendt til Kontrollkomiteens medlemmer i Oslo kommune, anmoder partiene om at det settes i gang undersøkelser av mulige brudd på byrådets opplysningsplikt overfor bystyret.

«Vi ber om at Kontrollutvalget på selvstendig grunnlag iverksetter undersøkelser av denne og eventuelle andre påstander i varslet som kontrollutvalget mener det er grunnlag for å undersøke. Vi ber om at det benyttes ekstern kompetanse i undersøkelsene, dersom dette er nødvendig for at varslerne skal ha tillit til prosessen. Behovet for å skape ro og gjenopprette normale arbeidsforhold i Osloskolen gjør at vi ber om at undersøkelsene gjennomføres og konkluderes så raskt som mulig», står det i brevet, som Nettavisen har fått tilgang til.


ALVORLIG: Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, sier han ser alvorlig på påstandene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, og tok initiativet til en ekstern granskning.

ALVORLIG: Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, sier han ser alvorlig på påstandene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, og tok initiativet til en ekstern granskning.

Det var Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, som mandag tok initiativ til kravet om en granskning overfor de andre borgerlige gruppelederne 

- Dette er ikke for å frata byrådslederen noe ansvar for behandlingen av varselet, men i varselet fremkommer det en påstand om at byråden stadig vekk tilbakeholder informasjon for bystyret, og det er i så fall veldig alvorlig. Og det må bystyret ettergå, og ikke byrådslederen, sier Bjercke til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Ingen troverdighet når man gransker seg selv

Det er Kontrollutvalget som er bystyrets organ for slike saker.

- Derfor ber vi nå Kontrollutvalget undersøke påstandene, sier Bjercke.

Les også: Nytt varsel mot byråd i Oslo

- Kan ikke bare henge i lufta

- Hvorfor er denne saken så alvorlig?

- Byrådets informasjonsplikt overfor bystyret er jo en grunnleggende del av det parlamentariske styringssystemet vårt, og om en byråd bryter opplysningsplikten, er det svært alvorlig, sier han.

- Men det er bare en påstand så langt?

- Det er en påstand, men det er en påstand som ikke bare kan henge i lufta, og det må bystyret undersøke, slår Bjercke fast.

Til behandling i ettermiddag

Tirsdag ettermiddag skal Kontrollkomiteen i Oslo møtes, der Thorkildsen-saken skal opp til behandling. 

Brevet er undertegnet Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder, Hallstein Bjercke, Venstres gruppeleder, Carl I. Hagen, Fremskrittspartiets gruppeleder og Erik Lunde, Kristelig folkepartis gruppeleder.

I forrige uke ble det kjent at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) selv skal håndtere og konkludere i varslersaken mot skolebyråden.

«Byrådens atferd i møter med medarbeidere i Utdanningsadministrasjonen er trakasserende. Dette manifesterer seg i utilbørlig oppførsel der byråden roper høyt og skriker til enkelte medarbeidere, gestikulerer vilt, gråter og mistenkeliggjør tilstedeværende», står det blant annet i varselet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på epost

Mest lest:

 1. Moxnes: – Ropstad bør grue seg til 8. mars
 2. Hevder Trump kom med innrømmelse: - Vi blir knust
 3. TIX: - Jeg taper to millioner på å være med på «Paradise Hotel»
 4. Brexit-kaos: Pund-ras kan torpedere norsk fiskeeksport
 5. Norwegian-flyet måtte snu på taksebanen – «ufyselig» amerikaner hentet av politiet
 6. Disse fire sjekker inn på «Paradise Hotel»
 7. Zuccarello med mål i Rangers-seier
 8. Fredagens Premier League-rykter
 9. Bolig solgt til rekordpris på Grünerløkka
 10. Kristin Gjelsvik er gravid
 11. Mikkel Hansen herjet med Norge i gruppefinalen i VM
 12. Meteorologen: - 27 minusgrader er forsmaken på det som kommer
 13. LIVE: Januarvinduet 2019
 14. Netflix-aksjen ned etter kvartalsrapport
 15. Robin Johansson er med på «Paradise Hotel»

Siste saker:

Til toppen