Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) setter foten ned for et forslag om å forlenge ulvejakta med en måned. Denne hannulven er uansett trygg – den holder til i Langedrag naturpark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) setter foten ned for et forslag om å forlenge ulvejakta med en måned. Denne hannulven er uansett trygg – den holder til i Langedrag naturpark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix ( NTB scanpix )

Elvestuen stanser ulvejakt-forslag

Forslaget om å utvide ulvejakta med en måned fra forgjengeren Vidar Helgesen (H) stanses av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Tidligere i vinter foreslo regjeringen å utvide ulvejakta utenfor ulvesonen til også å gjelde april måned. Nå sier Elvestuen et klart nei til å utvide lisensfellingsperioden.

– Jeg har mottatt mange høringsinnspill i denne saken som ble sendt på høring i desember i fjor. Enkelte peker på risikoen for å felle genetisk viktige ulver. Den skandinaviske ulvebestanden lider av alvorlig innavl, lyder Elvestuens begrunnelse.

Sikre overlevelsen

Bakgrunnen for departementets opprinnelige forslag var et vedtak i Stortinget om lik jakttid både innenfor og utenfor ulvesonen. Lisensfellingsperioden er i dag 1. januar til 15. februar innenfor ulvesonen og var i utgangspunktet fra 1. oktober til 31. mars for resten av landet. I år ble ulvejakta utenfor ulvesonen avsluttet 1. april.

Elvestuen sier at han ennå ikke har vurdert fellingsperioden for ulvejakta neste vinter.

– Jeg vil grundig vurdere om det er behov for utvidet lisensfellingsperiode og se nærmere på hva vi kan gjøre for å sikre overlevelsen av genetisk viktige ulver før jeg fatter en endelig beslutning om lisensfellingsperiodens varighet, sier Elvestuen om kommende jaktsesonger.

Viktig ulv skutt

Da Helgesen i desember foreslo utvidet jaktsesong utenfor ulvesonen, begrunnet han forslaget med at det utenfor ulvesonen normalt bare finnes enkeltulver – ikke familieflokker.

– Her er biologiske hensyn mindre relevante, het det i begrunnelsen.

Men ifølge Elvestuen har DNA-analyser vist at det senest under vinterens jakt ble skutt en såkalt genetisk verdifull ulv under lisensjakten utenfor ulvesonen.

– Departementets beslutning har også sammenheng med dette, sier Elvestuen.

Klima- og miljødepartementet opplyser til NTB at det nå gjenstår totalt 17 ulver på lisensfellingskvotene i de ulike regionene utenfor ulvesonene, uten at det nødvendigvis betyr at det rent faktisk er så mange ulver.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på epost

Mest lest:

 1. Ung kvinne og mann tiltalt for flere voldtekter
 2. Tror drømmekampene er innen rekkevidde for Meek
 3. Søndagens Premier League-rykter
 4. Brækhus forsvarte tittelbeltene igjen
 5. Finnmarking omkom i gyrokopterulykke i Finland
 6. Klopp ble stilt til veggs om Pogba-uttalelse: - Uansett hva slags tull du sier, så husker alle det
 7. Norske menn vil ha «happy ending» av massøren: – Føler meg krenket
 8. Solberg: – Like vondt sju år senere
 9. Meek skeptisk til motstanderens lange pause: - Mistenkelig
 10. LIVE: Sommervinduet 2018
 11. - Drapssiktede John Edvin Lie var oppført som «ikke levende» i Folkeregisteret
 12. Servitør utsatt for rasisme på jobb: - Vi tipser ikke terrorister
 13. Hålands fysiske eksplosjon: - Jeg gikk opp 20 kilo og vokste seks centimeter på kort tid
 14. Reagerer på alkoholstunt på Guns N' Roses-konsert
 15. Tyske turister fryktet bot og kjørte veldig sakte

Siste saker:

Til toppen