Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H), understreker slike tilstander ikke ville blitt tolerert på noen annen arbeidsplass, og da skal man heller ikke godta det i skolen. I montasjen ser man også Stovner VGS og rektor Terje Wold.
Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H), understreker slike tilstander ikke ville blitt tolerert på noen annen arbeidsplass, og da skal man heller ikke godta det i skolen. I montasjen ser man også Stovner VGS og rektor Terje Wold. Stovner VGS/NTB scanpix/Privat

Asheim kaller inn til hastemøte om osloskole

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) er sjokkert over situasjonen ved Stovner videregående skole i Oslo og kaller inn til hastemøte.

Annonse

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) er sjokkert over situasjonen ved Stovner videregående skole i Oslo og kaller nå inn til hastemøte om saken.

Bakgrunn: Rektor på Oslo øst slår alarm

Onsdag sa rektor Terje Wold ved skolen til Dagsavisen at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved Stovner et trygt og godt arbeidsmiljø.

Ifølge Oslo-rektoren har hyppige slåsskamper, alvorlige voldsepisoder og uro blant elevene over tid skapt et helt uholdbart arbeids- og læringsmiljø på skolen.

Les også: Høyre vil ha uniformert politi på enkelte Oslo-skoler

Les også: Utdanningsetaten vil ikke fortelle hvilke Oslo-skoler som bruker vektere


Rektor Terje Wold ved Stovner videregående skole

Rektor Terje Wold ved Stovner videregående skole

Onsdag 27. september sa Wold i et brev til Oslo kommune rett ut at han frykter for ansatte og elever.

I en tidligere artikkel i Dagsavisen komer det frem at det onsdag 20. september var det nok en slåsskamp mellom to elever som utartet før politiet kom til stedet med tre politipatruljer ved 15.00-tida. Ifølge politiet ble en av elevene tatt med til legevakta for en nærmere legesjekk.

Bare noen dager før, fredag 15. september, ble en elev på byggfag truet av en annen elev med øks og brekkjern.

Da hendelsen ble fortalt under et hasteinnkalt allmøte for ansatte på skolen sist uke, tok flere av de tilstedeværende til tårene, skriver Dagsavisen. Ifølge rektor var hendelsen svært skremmende for læreren som hadde ansvar for undervisningen da opptrinnet skjedde.

Læreren, som opplevde situasjonen som truende, valgte av hensyn til de andre elevenes sikkerhet, å sende disse hjem umiddelbart.

For snart to uker siden ble en annen elev hentet av politiet etter å ha blitt tatt to ganger med strømpistol på skolen.


Stovner videregående skole

Stovner videregående skole

Slik svarer rektor Wold på Dagsavisens spørsmål om hvordan skolen har kommet i denne situasjonen:

– Vi vet ikke årsaken direkte, men ser at flertallet av hendelsene har sitt utspring på VG1, altså nye elever dette skoleåret. Det skjer på flere utdanningsprogrammer. Ingen utmerker seg spesielt.

Han forteller at samtaler med politiet antyder at det også kan dreier seg om territorielle konflikter mellom grupper av ungdommer.

- Ekstreme og ganske sjokkerende

– Eksemplene som har kommet fram, er rett og slett ekstreme og ganske sjokkerende. En rektor skal virkelig ikke måtte si, på forsiden av avisen, at han ikke kan garantere for sikkerheten til lærere og elever. Slik som dette kan vi rett og slett ikke ha det i norsk skole, sier Asheim til avisen.

Kunnskapsministeren understreker at slike tilstander ikke ville blitt tolerert på noen annen arbeidsplass, og da skal man heller ikke godta det i skolen. Onsdag sendte han derfor en henvendelse til Utdanningsetaten i Oslo kommune, Oslo-politiet og Justisdepartementet.

Stovner videregående skole nordøst i Oslo.
Stovner videregående skole nordøst i Oslo.

– Jeg mener ikke å overstyre Oslo, men ønsker at vi så raskt som mulig skal møtes for å diskutere hvor skoen trykker, hva som gjør at lignende situasjoner dukker opp igjen og igjen, og hva Utdanningsetaten sammen med andre kan gjøre for å snu en negativ trend, fortsetter Asheim.

Grande besøkte Stovner videregående skole

29. august besøkte Venstre-leder Trine Skei Grande skolen for å snakke om vellykket integrering, fordi mange av Stovner videregående skoles elever har minoritetsbakgrunn.

Sammen med Skei Grande var rektor Terje Wold, Ståle Økland, forfatter av boken «Norske tilstander», og Sahra Jaber, Sheis Iqbal og Rune Gjelberg som jobber med integrering for Furuset idrettslag til stede på besøket.

– Vi må lære av dem som jobber for å bedre integreringen her. Derfor tenkte jeg at nå reiser jeg til Stovner isteden, sa hun til VG under besøket.

Besøket kom som et motsvar til at Sylvi Listhaug reiste til Rinkeby for å lære om det hun kaller «svenske tilstander».

– Skolene blir ikke dårligere av flere innvandrere

NRK omtaler i en artikkel fra 07.09.17 en stor studie fra Universitetet i Oslo som konkluderer med at økende minoritetsandeler ved skolene så langt verken ført til dårligere karakterer eller at flere dropper ut av videregående skole.

To av elevene intervjuet av NRK sier at de begge hadde Stovner videregående skole som førstevalg. Men de fleste etnisk norske i denne bydelen nordøst i Oslo søker seg til andre videregående skoler.

– Stovner har fått såpass dårlig rykte i mediene som skaper utrygghet blant de etnisk norske. Derfor velger de ikke å søke seg hit, uttalte den ene av elevene til NRK.

Underrapportering

I Dagsavisens serie om osloskolene kommer det frem at det er en omfattende underrapportering av voldsepisoder og trusler både internt og til Arbeids­tilsynet.

Ifølge Dagsavisen har lærere fortalt hvordan problemer dysses ned, mens skoleledelsen skyver ansvaret for å løse alvorlige utfordringer ned på dem.

I fjor rapporterte lærerne i hovedstaden om 1.940 tilfeller av vold mot lærere. Hele 901 av dem var svært alvorlige hendelser med spark, slag med gjenstander, trusler med kniv, biting og andre alvorlige trusler. I sum er dette mer enn en dobling fra året før.

Ingen av de alvorlige eller svært alvorlige voldshendelsene er rapportert til Arbeidstilsynet. Et klart lovbrudd, uttalte professor emeritus Henning Jakhelln til Dagsavisen.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

annonse

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på epost
annonse

Mest lest:

 1. Vegvesenet betalte 100.000 for Snapchat-video med VGTV-stjerne
 2. Prinsesse Märtha Louise tar 1300 kroner minuttet
 3. Ny måling på 25-tallet for Arbeiderpartiet
 4. Fredagens Premier League-rykter
 5. Stig Inge Bjørnebye forteller om stor interesse for Nicklas Bendtner
 6. Knusende rapport om Boligbygg: - Korrupsjon
 7. Nye eiere lover å fjerne terrorgjerde i Oslo sentrum
 8. Jagland får krass kritikk: - Han gjør knefall for Putin
 9. Jonas Gahr Støre avviser maktkamp i Arbeiderpartiet
 10. 420.000 tåler ikke renteøkning over 1 prosentpoeng
 11. Bil med sju personer om bord totalvraket
 12. Syv elgpåkjørsler i desember: - Det er nesten så vi kan kalle det ekstremvarsel
 13. Tidligere fotballspiller i Eliteserien tiltalt for grovt bedrageri og heleri på over 900.000 kroner
 14. Tre nye kvinner anklager Hoffman for trakassering
 15. Pakistan kaster ut hjelpeorganisasjoner

Siste saker:

Til toppen